Francesc Caula

RECORD DE L’INSIGNE HISTORIADOR

FRANCESC CAULA I VEGAS (1887-1973).


Francesc Caula publicà entre 1930 i 1959 una sèrie de treballs, molt interessants, sobre la vida al camp en època medieval, el règim senyorial i les servituds suportades per moltes generacions de pagesos.


L’enfrontament secular entre senyors i pagesos es tractada amb molta cura i coneixement per Francesc Caula, malgrat la indiferència general sobre tan important qüestió.


Lliurat totalment a la Història, especialment a les zones de la Garrotxa, fou un home que visqué, tot i que no hi nasqué, a Sant Joan les Fonts, alternant amb estades a Barcelona.


Fou hereu del mas Peracaula, on hi trobà una nombrosa i important col·lecció de pergamins medievals, que completà amb altres de diferents masos de la Garrotxa, on sempre hi trobà gran col·laboració.


Alternant la seva investigació, en estudi minuciós d’aquests documents, visità regularment l’Arxiu de la Corona d’Aragó, on pogué consultar i ampliar la seva informació.


Estimació per la terra i per Catalunya, consideració cap a la dignitat de les persones, treball en solitari..., son signes que conformen un personatge gairebé irrepetible, que volgué transmetre i deixar entrelligats els fils de la història, com ara la del feudalisme, l’estructura social dominant a l’edat mitjana i la duresa de la vida dels pagesos, sotmesos a la redempció personal i als mals usos.


Nosaltres només volem ajudar a divulgar la seva obra i la seva personalitat. Veritablement creiem que Francesc Caula mereixeria la dedicació d’una biografia.


Recomanem, entre les seves obres; Les parròquies i els comuns de Santa Eulàlia de Begudà i Sant Joan les Fonts (1930) i El règim senyorial a Olot (1935), que foren reeditats en 1981 i 1982. també cultivà el treball en revistes.


No podem acabar sense unes poques i significatives paraules seves en el primer dels dos llibres esmentats; “...I quan fou l’hora propícia, va sorgir el cabdill recobrador del més sagrat dels drets de l’home, la llibertat personal ...l’home vident que amb gran compte del moviment social, va saber preparar la independència del mas... Hem parlat de Francesc de Verntallat, fill de Sant Privat de Bas...”.


Caula amenitzava els seus treballs amb excel·lents dibuixos que ens transporten als anys trenta del segle vint; amb els seus masos, molins, cases senyorials i esglésies. A continuació, vegeu-ne alguns;