FOLKLORE DE SANT FELIU DE PALLEROLS

FOLKLORE DE SANT FELIU DE PALLEROLS

GALERÍA D'IMATGESEl Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa constitueix l’eix vertebral de la Festa Major de Sant Feliu de Pallerols que té lloc per Pentacosta o Pasqua Granada. Apareix a la Cercavila que es realitza dissabte i a les ballades del diumenge i dilluns. Constituex un conjunt de 4 danses anomenades el Ball Pla, la Matadegolla, el Contrapas i la Sardana Curta

El seu origen històric caldria buscar-lo en la llegenda de Carlemany, ja que a la missa de Carlemany que es cel.lebrava a la Catedral de Girona, es fa referència a un combat que hi hagué entre les tropes de Carlemany i una host arab , fet que es produí segons la citada cel.lebració en terrenys de la Vall d'Hostoles. Les arrels d'aquestes tradicions representades pels cavallets i la mulassa, tenen per tant una arrel molt antiga.Hem de senyalar que hi ha una altre referència històrica que permet retrotraure el ball dels Cavallets a una epoca molt antiga. Al segle XVI i probablement en una epoca de carestia , el virrei que en aquell moment regia els destins de Catalunya va prohibir les "ballades" a la Vall d'Hostoles.

Afortunadament, i gràcies a la bona voluntat d'alguns santfeliuencs, aquesta tradició es consolida i el seu coneixement en l'ambit català és cada vegada més gran.